
Colourbox
Dansk biogasproduktion vil tidligst i 2032 kunne dække hele landets gasforbrug. Det fastslår den nye klimafremskrivning, som blev præsenteret den 30. april 2025. Det politiske mål er ellers, at hele gasforbruget skal være dækket af biogas allerede i 2030, men nu erkender regeringen, at målet ikke kan nås til tiden. Med en fuldt indfaset og betydelig CO2-afgift på fossile brændsler i 2030 er det en meget ærgerlig melding for blandt andet gartnerier, der anvender naturgas.
Sidste års klimafremskrivning pegede ellers på, at det danske gasnet ville indeholde 100 pct. biogas allerede i 2029. Forsinkelsen skyldes blandt andet en opjustering af gasforbruget i husholdninger og erhverv samt forsinkelser i nye biogasprojekter. Målsætningen om 100 pct. grøn gas i gasnettet blev vedtaget af et bredt politisk flertal i sommeren 2022 som en del af den grønne omstilling – og et ønske om at blive uafhængig af russisk gas.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard udtrykker ærgrelse over udviklingen, men understreger, at regeringen fortsat arbejder ud fra den oprindelige tidsplan, hvor partierne skal følge op på biogasindsatsen i 2026. Samtidig peger ministeren på behovet for at se nærmere på den nuværende støtteordning til biogas, som Biogas Danmark ikke finder attraktiv under EU’s statsstøtteregler. På grund af disse regler vil kun ustøttet biogas kunne fritages for CO2-afgift fra 2026. Det gælder altså biogas produceret i mængder, der ligger ud over det, som producenten har modtaget statsstøtte til.
I dag beskattes biogas og naturgas ens, fordi gasserne blandes i det fælles gasnet – på trods af at biogas er et grønt alternativ til den fossile naturgas. Selv hvis gasnettet i fremtiden udelukkende består af biogas, viser en analyse fra 2024, at det fortsat vil være vanskeligt at fritage støttet biogas for CO2-afgift. Det kan nemlig føre til overkompensation, hvilket strider imod EU’s statsstøtteregler. Dog vil en større samlet produktion af biogas formentlig kunne gøre det lettere at få adgang til ustøttet biogas, blandt andet via køb af oprindelsesgarantier.
En oprindelsesgaranti er et elektronisk certifikat, der udstedes for hver 1 MWh produceret energi. Ved at købe sådanne garantier kan forbrugere dokumentere, at energien stammer fra ustøttet biogas og dermed opnå afgiftsfritagelse. Dansk Gartneri arbejder aktivt for at sikre lige adgang til grønne energikilder i gartnerierhvervet og undersøger derfor både gartnernes muligheder for – og omkostningseffektiviteten ved – at købe oprindelsesgarantier på ustøttet biogas.
Selvom målet om 100 pct. biogas i gasnettet i 2030 nu udskydes, vurderer regeringen stadig, at Danmark som helhed er på rette vej mod at nå det overordnede klimamål for 2030.